Ce se întâmplă dacă autovehiculul este vopsit în două sau mai multe culori?


Zilele trecute am fost întrebați în ce condiții poate fi menționată în CIV noua culoare a unui autovehicul, iar mai jos vă reamintim care sunt reglementările în vigoare.
Potrivit Directivei 2007/46/CE, cele 10 culori de bază care pot fi înscrise în cartea de identitate a vehiculului (CIV) sunt: alb, galben, portocaliu, roşu, violet, albastru, verde, gri, maro şi negru.
Dar ce se întâmplă dacă autovehiculul este vopsit în două sau mai multe culori?
Dacă pe vehicul se regăsesc două culori, ambele vor fi înscrise în CIV (de ex.: verde + roşu), numai dacă ele sunt în proporţii aproximativ egale. În caz contrar, se înscrie doar culoarea predominantă (de ex.: roșu).
Dacă pe vehicul se regăsesc mai mult de două culori sau dacă acestea nu sunt culori liniare, ci nuanţe în degradé sau imagini, în CIV se înscrie culoarea predominantă + mențiunea “multicolor”.
În cazul particular al autovehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor în regim de TAXI, a doua culoare (de ex.: galben) se va înscrie în CIV numai dacă aceasta se regăsește integral pe cel puțin următoarele elemente: plafon, stâlpi, capote/hayon.
După vopsirea sau colantarea vehiculului în culoarea sau culorile preferate, trebuie să vă prezentaţi la sediul unei reprezentanţe RAR pentru modificarea culorii în CIV.
Documentele necesare la RAR pentru modificarea CIV în urma schimbării culorii vehiculului:
– cerere activitate RAR (cererea se va completa olograf de către solicitant pe propria sa răspundere și va fi semnată în prezenţa angajatului R.A.R. care efectuează activitatea);
– actul de identitate al solicitantului;
– cartea de identitate a vehiculului în original.
În cazul în care solicitantul activității nu este și proprietarul vehiculului, acesta va trebui să prezinte un act de reprezentare legală: delegație dacă deținătorul este persoană juridică sau împuternicire notarială dacă deținătorul este persoana fizică.
Pentru modificarea culorii în cartea de identitate a vehiculului este necesară efectuarea unei programări.

Despre legislație și anvelope de iarnă


Legislația din România nu prevede o dată la care este obligatoriu ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă, dar acest tip de pneu este obligatoriu atunci când se pătrunde pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de perioada din an.
Registrul Auto Român vă recomadă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil.
Anvelopele de iarnă pot fi recunoscute, în general, după marcajul M+S, care se mai prezintă și sub formele M&S / M.S.
Îniante de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură.
La pneurile concepute special pentru circulația în sezonul rece, indicatorul de uzură este poziționat astfel încât să marcheze o adâncime a profilului de aproximativ 4 milimetri. În cazul unui control în trafic, dacă se constată că indicatorul de uzură este expus, legislația din România încadrează această situație în categoria “deficiență majoră” și sunt prevăzute sancțiuni pentru conducătorul auto. Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare.
Precizăm că amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei. În plus, polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare al vehiculului.